top of page

Mindfulness & Social Media gaat dat hand in hand?


Eerder heb ik daarover nagedacht toen ik begon met twitter, eind 2010. Een account aanmaken en dan….? Los gaan. Met die 12 woorden (of zijn het er meer?). Soms twijfelde ik, wanneer ik de stellige uitspraken en negatieve berichten over en weer zag gaan. Want dat waren oordelen en Mindfulness gaat toch juist erg over het ‘niet oordelen’. Maar ja, daar zit je dan, met je eigen oordeel over een oordeel. De paradox van Mindfulness. En uiteindelijk besefte ik mij dat ook dat een onderdeel was van twitter. Waar ik me druk over kon maken of niet. Mooi van twitter vind ik dat het gaat om een momentopname. Het delen van gedachten en impressies, soms met beeld erbij, dat is pure Mindfulness. Al heb ik zelf twitter losgelaten. Ook dat is o.k. Social media kenmerkt zich voor mij door leven vanuit het moment. Het delen van momenten en het inspireren en inspiratie opdoen. Mooi voorbeeld is facebook. Waar mensen momenten delen. Vaak positieve momenten, soms mindere momenten. En laat dat vooral zo zijn! Verbaasd ben ik over mensen die facebook beschouwen als een vertekende weergave van de werkelijkheid. Volgens mij heeft dat meer te maken met wat je als ontvanger, als facebookvriend, met de informatie doet dan met de intentie van degene die het bericht plaatst.

Dan bloggen als onderdeel van social media. Waarbij twitter en facebook voor mij een beetje samen komen. De 12 woorden zijn het format niet meer; ik mag er meer gebruiken. Maar een moment, een gevoel of gedachte, is wederom het uitgangspunt. Voor een bredere groep, niet alleen eigen ‘friends’. En dat heeft zijn weerslag op hoe ik de dingen formuleer. Maar uiteindelijk hoop ik anderen wel te inspireren. Aanzetten tot denken, een gevoel of een actie. Of een inzicht. Het grote verschil tussen bloggen en de andere twee is voor mij de boodschap. Ik wil wel iets vertellen. Niet eens een punt maken, mijn oordeel geven. Maar juist het uitwerken van een moment. Mindfulness als trigger voor een blog. Ja, dat gaat prima hand in hand. Beide handen samen. Niet de vuist van twitter maar een mooie Namasté.

Tags:

bottom of page