Voordat je besluit om je aan te melden voor een retraite, en zeker een retraite in de bergen waar je toch op een afgelegen plek zit, is het goed om de antwoorden te weten op een aantal vragen.

Hieronder zet ik de 5 meest gestelde vragen op een rij.

Vraag 1. Is het nodig om ervaring te hebben met meditatie?

Antwoord: Nee, het is niet nodig om ervaring te hebben met meditatie of mindfulness. Je kunt zelf bepalen of en op welke momenten je aanwezig bent bij de meditaties. Deze zullen altijd begeleid zijn en daarmee laagdrempelig voor mensen met geen/weinig ervaring.

Vraag 2. Moet je een goede conditie hebben?

Antwoord: Het is fijn als je een...

Retraite, wat levert het je op?

Het woord retraite is een afgeleide van het Franse werkwoord ‘retirer’, hetgeen betekent ‘(je) terugtrekken’. En dat is letterlijk ook wat je doet; even weg uit het dagelijkse leven. En waarom? Er zijn een 5-tal belangrijke redenen voor. Graag licht ik deze toe.

1. Loskomen van de dagelijkse routine, geef je body-mind systeem kans zich te herstellen

In het dagelijks leven  staan we regelmatig onder druk. Deadlines die gehaald moeten worden, projecten die net even anders lopen dan gepland en last minute verzoeken van collega’s of een klant. We zijn inmiddels gewend dat dit erbij hoort, we vinden onszelf be...

Vanuit het vliegtuig zie ik het mij zo vertrouwde landschap na jaren weer terug. De zee en vlakbij de bergen. Onderweg van het vliegveld naar de berghut, ontroerd door het glooiende, groene landschap.

Het gesprek in de auto gaat gelijk over leven dichtbij de natuur. En over het waarom van de trek naar de stad, want ook uit deze noordelijke regio van Spanje gaan veel jongeren weg. Op zoek naar werk, op zoek naar geluk. Voor mij is het juist andersom; de wens om een stuk geluk in de bergen terug vinden. Niet dat ik ongelukkig ben, maar er is een deel in mij dat een tijd niet geraakt is.

Steeds meer wolken verschijnen aan de hemel, voor o...

Iedereen gaat in het leven zijn of haar eigen weg. Mijn weg ging via Spanje waar ik na de middelbare school een jaar verbleef om de taal te leren. Of eigenlijk, om het leven te leren kennen. Los van ouders, in een vreemd land. Ik vond het geweldig. Natuurlijk heb ik er gefeest, gedanst en gedronken. Maar vooral heb ik er geleerd om mezelf te zijn.

Heerlijk vond ik het om geen onderdeel van iets te zijn. Maar gewoon mijzelf, een Hollandse in Spanje. Ik paste niet in de ‘mal’ van de Spaanse meiden. Groot, blond en ook de taal sprak ik in het begin nauwelijks. Het spreken pikte ik snel op, groot en blond dat bleef ik. Zoveel vrijheid gaf...

Het was aan het eind van een drukke dag. Een dag waarop regen zorgde voor files op de weg en vertragingen met de treinen. Die zorgden weer voor stress bij de ouders, die in die files en vertraagde treinen zaten. Stress omdat de kinderen opgehaald moesten worden van een feestje en een vriendje.

Zo’n avond waarop het eten op tafel toveren een kleine uitdaging was. En alles natuurlijk veel later dan gepland. Die avond lag de dochterlief al in bed, terwijl vader en zoon, natgeregend de warme maaltijd nuttigden.

Ik liep alvast naar boven om zoonlief op te vangen, alvast de slaapkamer in. En toen, opeens, dat hoge stemmetje van mijn dochter;...

Om 6 uur word ik gewekt door de gong. Opstaan, douchen en naar beneden; om 6.30 uur begint de yoga. Heerlijk! Het moment om het lichaam wakker te maken en aandacht te geven. Want de rest van de dag is het stil zitten en stapvoets lopen. En, dat merkte ik al snel, dat doet pijn!

De eerste meditatie was 30 minuten. Stilte. Geen begeleiding. Alleen stilte en stil zitten. Althans. Dat was het voornemen. Bewegen durfde ik niet. Zeker niet in het begin. Alle anderen om me heen zaten zo stil; ik wilde mij niet laten kennen. ‘Gelukt!’ was de gedachte die door mij heen ging toen de gong van het einde van die eerste 30 minuten werd geslagen. Hi...

Vorige zomer ging het dan echt gebeuren; ik had me ingeschreven voor een stilte retraite van 8 dagen. Als Mindfulness docente heb ik al best wat ervaring opgedaan met mediteren. En voor een opleiding ook 4 uur achter elkaar in stilte geweest. Dat vond ik al best een ding moet ik zeggen. Iets waar ik van tevoren tegenop zag. En 8 dagen in stilte zijn, daar kon ik me niet veel bij voorstellen. ‘Zou ik mijn mond wel kunnen houden?’, ‘zou ik het niet uit willen schreeuwen?’ en ‘wat zou er gebeuren als ik wel wat ging zeggen; zouden daar straffen op staan?’.  

Mensen om me heen snapten het ook niet goed. Een reactie was: ‘nou dan moet je w...

Eerder heb ik daarover nagedacht toen ik begon met twitter, eind 2010. Een account aanmaken en dan….? Los gaan. Met die 12 woorden (of zijn het er meer?). Soms twijfelde ik, wanneer ik de stellige uitspraken en negatieve berichten over en weer zag gaan. Want dat waren oordelen en Mindfulness gaat toch juist erg over het ‘niet oordelen’. Maar ja, daar zit je dan, met je eigen oordeel over een oordeel. De paradox van Mindfulness. En uiteindelijk besefte ik mij dat ook dat een onderdeel was van twitter. Waar ik me druk over kon maken of niet. Mooi van twitter vind ik dat het gaat om een momentopname. Het delen van gedachten en impressie...

Please reload

BLOG

MINDFULNESS LESSEN

MEIKE VAN TILBURG 
Cat 1 trainer, lid VMBN 

Amsterdam

Telefoonnummer: 06 3419 3150

Email: info@mindfulness-lessen.nl

​© 2016 by Meike van Tilburg. Design PAF creatie