top of page

5 Redenen om een keer op een Stilte Retraite te gaan

Retraite, wat levert het je op?

Het woord retraite is een afgeleide van het Franse werkwoord ‘retirer’, hetgeen betekent ‘(je) terugtrekken’. En dat is letterlijk ook wat je doet; even weg uit het dagelijkse leven. En waarom? Er zijn een 5-tal belangrijke redenen voor. Graag licht ik deze toe.

1. Loskomen van de dagelijkse routine, geef je body-mind systeem kans zich te herstellen

In het dagelijks leven staan we regelmatig onder druk. Deadlines die gehaald moeten worden, projecten die net even anders lopen dan gepland en last minute verzoeken van collega’s of een klant. We zijn inmiddels gewend dat dit erbij hoort, we vinden onszelf best stressbestendig. En waarschijnlijk is dat ook zo. Maar ongemerkt, begint deze modus van ‘harder werken, nog meer erbij nemen’, impact te krijgen op ons systeem. We ontspannen niet meer zo makkelijk, slapen net even te kort. We vallen steeds meer terug op de automatische piloot waarbij stress en werkdruk steeds een stukje meer de overhand krijgen. Met korte termijn stress is niets mis. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige invloed van stresshormonen die het lichaam in zo’n situatie aanmaakt is niet goed en op den duur zelfs schadelijk is. Er echt even uitstappen geeft je de mogelijkheid om weer te herstellen en de juiste focus en balans weer terug te laten keren.

2. Offline zijn; geef de mind de kans om te herstellen van diffuus naar full focus

Continu bereikbaar zijn, mails die continu binnenkomen, sociale media; allemaal nuttig en belangrijk. Sinds kort weten we dat het een invloed heeft op ons brein. Konden we ons vroeger gemiddeld 12 seconden concentreren op één ding, inmiddels is dat afgenomen tot 10 seconden. Onze aandacht is steeds naar buiten gericht, diffuus geworden. De FOMO, Fear Of Missing Out, de angst om net dat ene berichtje te missen, zorgt ervoor dat we de aandacht steeds minder lang bij de dingen kunnen houden die echt belangrijk zijn.

3. Onderzoek toont aan dat effect van de natuur positiever is dan beeldscherm en snelweg

Dat een wandeling in de natuur goed voor de mens is, dachten we al langer. Inmiddels zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat de stofjes die bomen afscheiden het cortisol niveau (het stress hormoon) in het menselijk omlaag laten gaan. Ook de structuur van bomen, gras en bladeren, is wat de mens als vanouds gewoon is geweest. De mens leefde in en van de natuur. Laat dat dan ook net een positiever effect hebben op het menselijke body-mind systeem dan een beeldscherm en een snelweg.

4. Bewegen is gezond; van hoofd naar het lichaam

We weten het al lang, bewegen is gezond. In een auto en achter je bureau zitten we gewoon helemaal stil. De stappenteller is niet voor niets een hit. In beweging kom je op een natuurlijke manier weer in contact met je lichaam. We zitten vaak in ons hoofd; denken en analyseren is belangrijk in onze westerse cultuur. Omhoog lopen of een langere boswandeling maken, beiden laat je weer ervaren dat het lichaam er is en wat het allemaal kan. En het nodigt je uit om je eigen grenzen te ontdekken.

5. Meditatie en reflectie; unplug to reconnect

In afwisseling met de bewegen, zijn er momenten van meditatie en reflectie. Onderzoek laat zien dat meditatie, het zitten met de aandacht bij de adem bijvoorbeeld, helpt om zowel punt 1 als punt 2 te verbeteren. Stoppen, ademen en weer een juiste balans en focus vinden. Tijdens de retraite zijn er iedere dag een paar momenten ingepland waarbij je de aandacht traint. Momenten van reflectie waarbij je even nergens naar hoeft te streven. Zijn, met je aandacht in het moment is de uitnodiging.

De 5 dagen zijn een investering die zich gelijk vertaalt in resultaat. Meer focus, minder stress, beter fysiek welzijn en een wellicht ook nieuwe inzichten. Want het zijn juist die momenten dat je er even uitstapt, dat de creativiteit ontstaat. En wat dat je kan brengen, is op dit moment niet te voorspellen. Ik weet één ding zeker, in de alledaagse hectiek kom je dat niet tegen. Dus een retraite, 5 dagen in de bergen, is het proberen waard!

bottom of page